IMÁDOM AZ ALPAKÁT , AZ ALPKA  A KEDVENCEMangel

Elhelyezésük - Az alpaka legelö állat ezért fontos, hogy elég nagy terület álljon rendelkezésre a legeléshez. Ezt a területet egy elég magas kerítéssel (kb. 1,5 méter) kerítéssel körbe kell keríteni, nem csak hogy az állatok elbarangolását megelözzük, hanem hogy megvédjük öket az esetleges ragadozó vadállatoktól vagy kutyáktól. Ha egy területet az állatok már lelegeltek akkor át kell öket vinni egy másik területre amíg az elözö ismét legelésre alkalmas lesz. Egy 1000m2 -es területen körülbelül 25 állat tartható. Az területet válasszuk le karámokkal, hogy a hímeket a nöstényektöl elválasztva tudjuk tartani.
Az alpakák szeretnek védett helyre vonulni vihar, esö vagy nagy meleg esetén ezért mindenképpen legyen a területen egy fedett ól vagy istálló és árnyékot adó fák, bokrok. Az ól nem kell, hogy zárható legyen bár sok alpaka tenyésztö éjszakára elzárja ezeket az értékes állatokat. Egy 3 oldalas fedett ól a minimum követelmény. Az alpaka istálló esetén 2m2 állatonként szükséges. Az istállónak legyenek ablakai, hogy az állatok kifele tudjanak nézegetni valamint karámokkal leválasztható legyen. A csödöröket mindig elválasztva kell tartani a nöstényektöl. A megellett kanca a csikójával is külön részben legyen közvetlenül az ellés után, valamint a beteg állatokat is tanácsos külön tartani. 

 Takarmány - Az bizonyára egyértelmü, hogy az állatoknak állandóan szükségük van  elegendö friss vízre. Az alpakák önellátóak, esznek és isznak, ha szükségük van rá, a mi dolgunk, hogy ezt folyamatosan biztosítsuk. A friss füröl már írtam az elhelyezésük alatt. E mellett szükség lehet száraz takarmányra is. Ez kell az állatoknak az emésztéshez. Kaszált széna teljesen megfelelö. Ezen kívül kaphatnak naponta egy kis mennyiségü alpaka szárazeledelt ami gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Bizonyos (gyom)növények mérgezöek az alpakák részére ezért gondoskodnunk kell, hogy ezek ne legyenek megtalálhatók vagy hozzáférhetöek az állatok számára.

Gondozásuk - Az alpakák rendkívül tiszta állatok, nem büdösek. Az ürüléküket nagyjából egy helyre ürítik és ez megkönnyíti a tisztántartásukat. 
Az alpakák szeretnek homokban meghemperegni, ez jót tesz a gyapjújuknak is, azonban ügyeljünk, hogy olyan homokfürdöjük legyen amelyik könnyen eltávolítható a gyapjúból. Faforgácsot nem javasolt az ól aljára szórni mert ezt nagyon nehéz a gypjúból eltávolítani és ez sokat csökkenthet a gyapjú értékén. Az ólat kaszált és szárított szénával borítsuk be.

 

 Nyírás - az alpakákat évente egyszer a nyár elején nyírják. Ez egy nagyobb csordánál nagy esemény, legtöbbször az egész család részt vesz benne. Az állatok ugyanis nem szeretik, ha nyírják öket, ez stresszel is jár. Az állatot kikötözve nyírják, de mégis két ember kell hozzá. Az alpaka megpróbál felállni annak ellenére, hogy ki van kötözve. Ha gyengéden lefogjuk a fejét akkor egy második személy könnyebben meg tudja nyírni.

Szállításuk - Az alpakákat rövid távon viszonylag könnyü szállítani. Egy állatot akár egy kombi vagy mpv, suv csomagtartójába is el lehet helyezni. Több állat szállítására azonban minimum egy lószállító vagy zárt kisbusz szükséges. Az állatok legtöbbször azonnal leülnek amint az autó elindul és az út nagy részében ülnek. Gondoskodjunk mindig megfelelö levegöztetésröl valamint ügyeljünk arra, hogy az állatok ne melegedjenek túl.

Betegségeik -  Az alpakák nagyon stresszérzékeny állatok. Hosszantartó stressz, szállítás, új környezet, beilleszkedési problémák vagy pl. nagy forróság miatt okozhat súlyos betegségeket. Ilyenkor nem ritka a gyomorfekély kialakulása. A stressz az állatok ellenállóképességét is lecsökkenti ami elösegíti a parazitás betegségek kialakulását mint pl, rühesség vagy bélférgesség. Fontos, hogy figyeljünk az állatok kondíciójára. A bélférgesség mellett a Clostridium fertözés az ami ellen védekezni kell.
Az alpaka nagyon szívós állat és a betegség tüneteit is már csak akkor mutatja amikor már majdnem menthetetlen. Ezért fontos a megelözés és a streszt okozó állapotok elkerülése.